Nu vin, nu dau la cadou! Contributia colegilor belgieni la cadoul de nunta.

Nunta la belgieni este pentru mine o controversa. Cu atat mai mult, cadoul pentru colegii care se casatoresc. Diferentele culturale sunt clare si ma tot frapeaza, desi dupa atatia ani, ar fi trebuit sa ma fi obisnuit.

O colega de-a mea se casatoreste, si precum se practica in echipa i-am anuntat pe ceilalti colegi ca strangem bani pentru cadoul ei de nunta. Cum Belgia e excesiv de scumpa (comparativ cu Romania de exemplu), nunta se tine peste hotare, in tara miresei. In Belgia, tara mirelui, se tine doar un cocktail ca sa se sarbatoreasca evenimentul.

Dupa cum spuneam, am pus mana de la mana cu cei de la munca sa ii facem un cadou (banesc) fetei. Am luat si o felicitare, unde lumea doar s-a semnat, caci pentru colegii mei belgieni e prea complicat sa scrie o urare sau sa se gandeasca la niste cuvinte frumoase. Revenind la colecta pentru cadou. Eu am pus 25 de euro, caci mi se pare o suma rezonabila pentru invitatia la cocktail. Ceilalti colegi? Ce sa zic decat altceva decat diferente culturale. Eu eram cea care strangea banii si nu de cateva ori am ramas uimita de controversatele raspunsuri primite si de sumele ridicole de participare la cadou. Mai jos cateva raspunsuri si ‘contributii la cadou’:

  • „Pai eu nu vin, asa ca dau mai putin” (Suma data: 5 euro)
  •  „Pai eu s-ar putea sa vin dar s-ar putea si sa nu vin, asa ca nu stiu cat sa dau. Hmm, mai bine nu dau nimic”. (Participare la cadou – zero. Nu de alta, sa nu fie investitie fara ROI)
  • „Eu vin cu prietena, asa ca o sa dau un pic mai mult, insa nu stiu cat de mult. (Participare finala  la cadou  15 euro)

Poate sunt eu ciudata, dar pana si in Romania unde uneori salariul mediu e de 400 euro se da un pic mai mult pentru colega care se marita. Aici se pare ca media pentru contributie  e intre 10 euro  pentru persoanele care vin intr-adevar la cocktailul de nunta. Iar daca nu vin si totusi vor sa contribuie, atunci se da ‘minunata’ suma de 5 euro.

De retinut este ca sefii/managerii dau totusi mai mult la cadou, cam 20 euro.

Diferente culturale, ce sa zic.

–––––––––––––––––––

Ti-a placut acest post? Poate si altora le-ar face placere sa-l citeasca. Atunci, fa-mi te rog o favoare si posteaza-l pe Social Media. Mulțumesc.

Un răspuns la „Nu vin, nu dau la cadou! Contributia colegilor belgieni la cadoul de nunta.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.