Nu vin, nu dau la cadou! Contributia colegilor belgieni la cadoul de nunta.

Nunta la belgieni este pentru mine o controversa. Cu atat mai mult, cadoul pentru colegii care se casatoresc. Diferentele culturale sunt clare si ma tot frapeaza, desi dupa atatia ani, ar fi trebuit sa ma fi obisnuit.

O colega de-a mea se casatoreste, si precum se practica in echipa i-am anuntat pe ceilalti colegi ca strangem bani pentru cadoul ei de nunta. Cum Belgia e excesiv de scumpa (comparativ cu Romania de exemplu), nunta se tine peste hotare, in tara miresei. In Belgia, tara mirelui, se tine doar un cocktail ca sa se sarbatoreasca evenimentul.

Dupa cum spuneam, am pus mana de la mana cu cei de la munca sa ii facem un cadou (banesc) fetei. Am luat si o felicitare, unde lumea doar s-a semnat, caci pentru colegii mei belgieni e prea complicat sa scrie o urare sau sa se gandeasca la niste cuvinte frumoase. Revenind la colecta pentru cadou. Eu am pus 25 de euro, caci mi se pare o suma rezonabila pentru invitatia la cocktail. Ceilalti colegi? Ce sa zic decat altceva decat diferente culturale. Eu eram cea care strangea banii si nu de cateva ori am ramas uimita de controversatele raspunsuri primite si de sumele ridicole de participare la cadou. Mai jos cateva raspunsuri si ‘contributii la cadou’:

  • “Pai eu nu vin, asa ca dau mai putin” (Suma data: 5 euro)
  •  “Pai eu s-ar putea sa vin dar s-ar putea si sa nu vin, asa ca nu stiu cat sa dau. Hmm, mai bine nu dau nimic”. (Participare la cadou – zero. Nu de alta, sa nu fie investitie fara ROI)
  • “Eu vin cu prietena, asa ca o sa dau un pic mai mult, insa nu stiu cat de mult. (Participare finala  la cadou  15 euro)

Poate sunt eu ciudata, dar pana si in Romania unde uneori salariul mediu e de 400 euro se da un pic mai mult pentru colega care se marita. Aici se pare ca media pentru contributie  e intre 10 euro  pentru persoanele care vin intr-adevar la cocktailul de nunta. Iar daca nu vin si totusi vor sa contribuie, atunci se da ‘minunata’ suma de 5 euro.

De retinut este ca sefii/managerii dau totusi mai mult la cadou, cam 20 euro.

Diferente culturale, ce sa zic.

——————————————————–

Ti-a placut acest post? Poate si altora le-ar face placere sa-l citeasca. Atunci, fa-mi te rog o favoare si posteaza-l pe Social Media. Mulțumesc.

Author: Gabriela D. Spencer

I support you to Balance your overall Well-being, be it physical, emotional, relational or social through Life Coaching and Laughter Yoga. My aim is to ‘support you to help yourself’ as you are the only expert of your life. My interests include positive psychology, body-mind balancing techniques, stress management, well-being and connecting with one’s inner child. I am a Multi-potential and an ISFP (according to the latest tests, but who knows). I write and express myself whenever my mind is bursting with thoughts and emotions. Read me mostly in Romanian and sometimes in English.

One thought

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.