Ziua de 8 martie când femeile au ieșit în stradă… la grevă

De 8 martie am vrut mai mult. Și nu doar flori pe care dragul meu soț mi le-a dăruit, superbe  lalele albe și roșii care acum mă acompaniază la masa de scris. Și nu doar dulcegării care auzindu-le sau citindu-le îmi fac uneori bine. De 8 martie am simțit nevoia de mai mult. Și nu mă înțelegeți greșit. Am fost și sunt recunoscătoare pentru toate mesajele pozitive primite. Mesaje de apreciere, de încurajare, mesaje care îmi arătau că sunt prețuită, care îmi elogiau feminitatea, compasiunea, frumusețea și care mă încurajau să zâmbesc. Și am zâmbit. M-am bucurat. … Apoi zâmbetul mi-a înghețat pe buze, pentru că vedeți voi, mulți și multe dintre noi am înțeles greșit ce e cu acest 8 martie.

Așa că am ieșit în stradă. I-am delegat soțului atribuțiunile casnice pe care singură mi le atribuiam de obicei și am luat-o la picior. Nu mi-am luat lumea-n cap, din contră, m-am alăturat lumii. O mulțime de femei a ieșit ieri îstrada, atât în Bruxelles cât și în alte orașe belgiene. Au vrut să arate lumii că aportul femeilor contează iar “când femeile se opresc, lumea se oprește”Quand les femmes s’arrêtent, le monde s’arrête.  

Femei de toate felurile, vârstele, etniile, orientările sau orice persoană identificându-se ca femeie au ieșit în stradă la greva. Și-au păsat atribuțiunile bărbaților din jurul lor care le-au sprijinit inițiativaȘi au comemorat și militat împreună pentru drepturile femeilor, nu doar din Belgia dar din toată lumea. Femeile și-au denunțat cotidianuldeseori plin de situații injuste. Un cotidian cu întâmplări și ipostaze care trec de multe ori neobservate sau sunt reduse la tăcere.  Inegalitatea salariala dintre bărbați și femei pe aceleași posturi, lipsa creșelor suficiente pentru copii, șarja mentală în special a mamelor, stereotipurile și glumele sexiste,  muncă din menaj neapreciată și considerată obligatorie doar pentru femei, hărțuirea sexuală, violențele conjugale, discriminarea sexualala locul de muncă, rasismul și inclusiv taxele ridicate pentru produsele destinate femeilor (de exemplu cele de igienă feminine) au făcut parte din ceea ce denunța mulțimea feminină. 

Cu o banderolă mov și alb, am strigat alături de ele: My body my choice!“/ “Corpul meu, alegerea mea” și “So-so- solidarité , avec les femmes du monde entier.”/ So-so -solidaritate, cu femeile din lumea întreaga.” Un sentiment de emoție profundă m-a cuprins și lacrimile mi-au mijit pe la ochi. Deși de una singură-n mulțime, m-am simțit unită cu toate cele prezente în mulțime. Era ca și cum le-aș fi cunoscut pe toate. Nu le știam numele dar împărtășeam ceva. Fiecare avea istoria ei proprie dar eram unite de suferințe similare. Și revendicăm toate în fond același lucru. Ne revendicăm drepturile. Ne revendicăm respectul sub toate formele.

 

 

Ziua Internațională a Femeii, 8 martie, este în primul rând despre drepturile femeii, despre comemorarea și celebrarea realizărilor femeilor pe orice plan, fie politic, social, economic sau științific, despre informarea și militarea împotriva  injustițiilor încă prezente în cotidianul feminin: discriminări, violențe, condiții economice inegalitare sau precare, etc. Ziua de 8 martie este o ocazie da aprecia și sprijini succesele feminine și de a milita pentru drepturile femeilor din întreaga lume. 


https://youtu.be/XVTDY7ew1Qs

În Belgia, un colectiv de femei numit Collecti.e.f 8 maars a inițiat greva de 8 martie din dorința de a arăta lumii quand les femmes s’arrêtent, le monde s’arrête”/ că atunci când femeile se opresc, lumea se opreșteCollecti.e.f 8 maars a încurajat femeile să facă greva, nu doar la locul de muncă dar și acasă, în menaj.  

Despre greva de 8 martie, din 2020: Journée internationale du droit des femmes: 6300 manifestants à Bruxelles, des actions partout en Belgique


Citește pe aceeași temă și:

De 8 martie, vreau mai mult decât dulcegării, parfum și flori 

Te iubesc, dar NU ești totul pentru mine!


 

Surse: 

https://www.rtbf.be/info/societe/detail_greve-des-femmes-nous-demandons-une-reconnaissance-des-taches-menageres?id=10164707

https://www.lesoir.be/210920/article/2019-03-08/8-mars-une-journee-entiere-de-mobilisation-des-femmes

https://www.rtbf.be/info/societe/detail_greve-feministe-le-8-mars-montrer-que-si-les-femmes-s-arretent-le-monde-s-arrete?id=10129195

Author: Gabriela D. Spencer

I support you to Balance your overall Well-being, be it physical, emotional, relational or social through Life Coaching and Laughter Yoga. My aim is to ‘support you to help yourself’ as you are the only expert of your life. My interests include positive psychology, body-mind balancing techniques, stress management, well-being and connecting with one’s inner child. I am a Multi-potential and an ISFP (according to the latest tests, but who knows). I write and express myself whenever my mind is bursting with thoughts and emotions. Read me mostly in Romanian and sometimes in English.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.