Votul tău contează și tu știi asta, fie că locuiești în România sau peste hotare. Iar data viitoare când vei vota în diasporă, cel mai probabil istoria cozilor se va repeta. Pentru că administrația publică românească este în general lentă, reticentă la implementări inovative și nici nu prea învață din greșeli. Cozile pentru votul în diasporă nu cred că vor putea fi evitate prea curând, asta doar în cazul în care o minune se va întâmpla și se vor introduce votul electronic, votul online sau măcar cel prin poștă ca alternative la insuficientele secții votare și lipsa unui proces de votare optim. Dar cum minuni din acestea mai rar se întâmplă, e bine să fii pregătit. Iată cum!
“Lessons learned” sau lecții de învățat de la cineva care a facut față cozii și a votat
Poate a fost o pură coincidență că am reușit să votez. Sau poate că am avut noroc. Insă nu contest că am învățat câte ceva din experiența celorlalte cozi pentru votat la care am stat în trecut în Bruxelles. Și cum am supraviețuit cozilor, vreau să transmit mai departe ceea ce am învățat. Cu siguranță îți va face experiența votului în diasporă puțin mai ușoară.
Lecție 1: Vino devreme la secția de votare. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Dacă se poate, vino deja de la primele ore ale dimineții când se deschide secția de votare.
Lecție 2: Pregătește-te psihologic de așteptat. Pentru că orice ai face și oricât de devreme ai ajunge la vot, tot vei aștepta.
Lecție 3: Ia-ți încălțări comode. Pentru că vei sta în picioare. Mult.
Lecție 4: Nu mânca acasă. Ia-ți micul dejun cu tine. Vei avea timp berechet să îl mănânci în timp ce iți vei aștepta rândul la coadă.
Lecție 5: Vino cu o geantă mare, eventual una de picnic. Acolo să îți aduci mâncarea de prânz, eventual și cina, fructe, dulciuri și musai o sticlă mare de apă. Sau chiar și două. Poate și un termos cu cafea sau cu ceai. Sau orice crezi tu că ți-ar fi necesar în timpul lungii așteptări. Dacă nu ai geantă de picnic, orice sacoșă mai mare sau chiar și mai puțin stilata sacoșă de rafie sunt alternative bune. Important e să nu ți se lungească mațele de foame și nici gâtlejul să nu ți se usuce. Un om deshidratat și nemâncat își pierde repede cumpătul și rațiunea. De la “hungry” (înfometat) la “angry” (furios) e cale scurtă.

Lecție 6: Verifică de dinainte de a pleca de acasă ce cafenele și snack-bar-uri sunt în apropiere. Asta pentru situațiile în care îti termini prea repede proviziile din geanta de picnic sau pentru când vine vremea să mergi către locul unde pâna și regele și regina merg singuri.
Lecție 7: Vino în grup, cu prieteni, în familie, cu cine vrei tu. Așa cineva îti va putea ține rândul cât tu vei filma coada de oameni în formare sau când te vei duce la una din cafenele din apropiere ca să te usurezi. Pune în geanta cea mare și niște hârtie igienică, pentru că nu se știe niciodată.
Lecție 8: Nu te sfii să te așezi pe jos turcește dacă nu te mai țin picioare. Spatele și picioarele îți vor mulțumi. Ba vei mai economisi și niște varice. Alternativ, îți poți aduce un taburete portabil și pliant. Sau un taburete special cu opțiune de baston așa cum am văzut că se folosesc în timpul vizitelor lungi cu ghid din unele muzee.

Lecție 9: Copiilor, adu-le jucării și ceea ce mai crezi tu ca părinte de cuviință. Și nu uita de apă și mâncare, pe care să le pui tot în geanta cea mare. Eventual învață și câteva cântece satirice la adresa partidului pe care nu îl sprijini, ca să le cânți cu ei. Fii creativ(ă)! Sau cântă altceva cu ei, dacă nu vrei să le impui alegerile tale politice.
Lecție 10: Adu-ți o baterie portabilă cu care să îți poți încărca telefonul. Pentru că vei ramâne sigur fara baterie la smartphone.
Lecție 11: Echipează-te cu multă răbdare. Adaugă niște toleranță. Încearcă să te ții departe pe cât posibil de furie. Răbdare, răbdare și iar răbdare. Și pregătește-te să depui plângere dacă nu reușești să votezi.
Lecție 12: Alternativ, dacă timpul și bugetul lunar iți permit, fă o călătorie în România. E puțin probabil să te confrunți cu aceleași cozi la secțiile de votare precum în străinătate. #Tarom, #Wizzair și #BlueAir, ar fi un gest cu o încărcătură simbolică și cu un impact enorm dacă ați face niște promoții bune pentru zborurile dus-întors în perioada următoarelor alegeri, în semn de solidaritate cu românii din diasporă.
Mai în gluma, mai în serios, sfaturile de mai sus pot ajuta într-o oarecare măsură. Sau măcar ți-ar putea descreți fruntea boțită de frustrarea așteptării. Dar nu rezolvă problema de fond. Nu ar trebui să stăm la așa cozi pentru a vota. Inițiative există, soluții sunt propuse iar câteva petiții circulă deja online. Iată câteva dintre ele. Daca mai sunt și altele, include-le în comentarii.
- Petiție, Vot prin corespondență și/sau electronic
- Petiție pentru introducerea VOTULUI ELECTRONIC
- PLÂNGERE PENALĂ DACĂ N-AI PUTUT VOTA PÂNĂ LA ÎNCHIDEREA SECȚIEI
Cât despre votul online, deși e puțin probabil să fie implementat prea curând, putem măcar să ne informăm. Iată cum Primul Ministru al Estoniei explică simplitatea votului online.
2 thoughts