Ți-ai luat masca?

 

Ți-ai luat masca? / Mi-am luat masca?e noua întrebare ce apare pe buzele noatre înainte să ieșim din casă. Nu e de ajuns că trebuie să ne aducem aminte să ne luăm smartphone-ul, cheile de la casă, portofelul, poate și sticla reutilizabilă cu apă, ca să poluăm mai puțin, pentru că mările și oceanele sunt pline de plastic, dar acum musai trebuie să ne amintim să ne luăm și masca. Cel puțin o mască, iar dacă e de unică folosință, cel puțin două, poate și trei sau patru în funcție de cât timp petrecem înafara casei și în functie de regulile administrației locale. Pentru că regulile nu sunt aceleași peste tot. Dar masca a devenit litera de lege, scrisă sau nescrisă. Aah, și să nu uităm de gelul dezinfectant pentru mâini și spray-ul dezinfectant pentru mască. 

Have you taken your mask?”, mă întreabă el în timp ce ieșim pe ușă. El este englez, așa că mă întreabă în engleză. Iar dacă ar fi fost francofon, belgian, francez sau canadian, probabil m-ar fi întrebat ceva de genul: “T’as pris ton masque ?”. Sau de-ar fi fost flamand ori olandez, întrebarea ar suna ceva de genul: “Heb je je masker meegenomen?” 

Pun pariu că dacă ar fi să învățăm o nouă limbă străină, cuvântul mască ar fi printre primele cuvinte învățate.

Da, am luat-o!”, îi răspund. Însă mi s-a întâmplat de atâtea ori să mă întorc din drum, din cauza măștii uitate atârnând de mânerul sertarului alb al bibliotecii din lemn masiv, de care odată atârnau pernuțe decorative în formă de inimă. Acum atârnă în schimb o colecție de măști din textile: două albe cu logo-ul primăriei locale care ne-a trimis gratuit fiecăruia dintre noi cel puțin câte o mască, una neagră făcută de Johanna, vecina noastră care în timpul carantinei a cusut din proprie inițiativă măști pentru toți cunoscuții și una roșie-grena cu picățele crem și un zâmbet desenat care stârnește râsul celorlalți chiar și când eu vorbesc despre chestii serioase. 

Photo by Yaroslav Danylchenko on Pexels.com

Nu ne mai deghizăm pentru balul mascat de la Veneția și nici pentru a jefui o bancă, ca în filmele americane, nici pentru a trece incognito, ci pentru binele colectiv. Sau pentru a evita criticile. Sau amenzile. Sau pentru că astea sunt regulile pe care trebuie să le urmăm, fie că ne place sau nu. Fiecare cu motivația sa. 

Răsuflăm ușurați când ieșim din magazin, când în sfârșit ne putem da masca jos să luăm o gură de aer proaspăt. Ne bucurăm de libertate. Gata cu barierele textile! Mai puțin la Bruxelles, unde portul măștii a devenit obligatoriu pe orice stradă, chiar dacă ești singur-cuc. Noroc că putem încă face exercitiu fizic fără mască. Totuși din prea multă conștiinciozitate sau exces de zel, cum mi se mai întâmplă, am încercat de curând să merg cu bicicleta în timp ce purtam masca. Ochelarii de vedere mi s-au aburit, eu nu am mai văzut nimic, iar într-o fracțiune de secundă, m-am dezechilibrat și era cât pe ce să pic pe-o parte. Dar asta nu mi se întâmplă doar când sunt pe bicicletă, dar și când merg pur și simplu. Masca îmi obturează vederea, mă împiedic, dau peste oameni, mă lovesc. Mi se aburesc ochelarii și trebuie să mă opresc în mijlocul drumului. Asta e, masca nu e ceva natural. Dar face parte din noua noastră realitate. 

Când intru pe terasa în aer liber al unui restaurant, trebuie să port masca, dar de îndată ce mă așez la masă am voie să o dau jos. Încă nu am înțeles cum funcționează această măsura de siguranță, dar o aplic. Trebuie să mă ridic de la masă să merg la toaletă? Atunci îmi pun masca. La toaletă, îmi dau jos masca să îmi clătesc gura, iat când să o pun la loc, constat că a picat pe jos din buzunar. Noroc că mai am una de rezervă în geantă. Pe cealaltă, o arunc la gunoi. E de unică folosință. Însă unii nu preferă să își arunce masca la gunoi. O lasă uitată în mijlocul străzii, în parcări, pe spațiile verzi sau chiar pe plajă, cum am remarcat de curând cu stupoare.

Nu sunt pline deja oceanele de pungi de plastic, bețișoare de urechi și sticle de plastic. Acum vor fi inundate și de măști și mănuși de latex.

Cred eu că dacă vom continua să păstram aceleasi atitudini de consum și aceeași nepăsare față de mediu, vom ajunge într-o zi să purtam măști, nu din cauza unei pandemii, ci pentru că aerul va fi irespirabil de la atâta poluare. Dar hai să nu fiu pesimistă.

Între timp a început să mă doară în gât de la atâta purtat de mască. Am făcut testul, nu am virusul, în schimb am un gât extrem de sensibil, cu amigdale enorme (gât larg, mi-a spus un doctor din România), care se inflamează ușor. Și deși dezinfectez masca cu spray, bacteriile tot se adună și dau de furcă gâtului meu. Așa că pe lângă chei, smartphone, portofel, ochelari de vedere, ochelari de soare cu dioptrii, sticla de inox pentru apă, strugurel de buze (cine se mai dă cu ruj zilele astea?), mască, gel dezinfectant pentru mâini și spray dezinfectant pentru mască, uleiul esential de mentă pentru problemele digestive, acum mai trebuie să îmi aduc aminte să iau cu mine și pastilele de supt ori spray-ul cu cimbru pentru gât. 

Dar face parte din noua noastră realitate. Noi să fim sănătoși și cu imunitatea crescută.

Ți-ai luat masca?


Citește și:

Din ciclul “de ultimă oră”: Cum a dispărut și a reapărut virusul încoronat?

Frânturi din carantină: Voi pe cine aplaudați?

Din regretele unei vacanțe la plajă, mai ales acum în vreme de carantină

Pictez cum simt, pentru că îmi dau voie

Caut calmul și pacea în vreme de haos

Ziua în care am făcut cu toții burtă

Pentru toți insomniacii în vreme de carantină


Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

2 răspunsuri la „Ți-ai luat masca?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.